“Hastalığın süresi uzuyor” Üçlü salgında profesörden ‘süperenfeksiyon’ uyarısı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, üçlü salgına ilişkin bilgi verdi. Özellikle yaşlılarda ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalığın süresinin uzayabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Viral enfeksiyonlara bakteriyel enfeksiyonlar (süperenfeksiyon) da eşlik edebilir” dedi Leblebicioğlu.
PROFESÖR UYARIYOR! “HASTANEYE TALEP ARTTI”
Profesör. Kovid-19’un SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu ve halen etkili olan bir enfeksiyon olduğunu söyledi. Dr Leblebicioğlu, şunları söyledi: “Testlere erişim sınırlı olsa da hastane başvuruları artıyor gibi görünüyor. Kovid-19’un belirtileri arasında sıklıkla ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları, yorgunluk ve tat/duyu kaybı yer alıyor. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için sosyal mesafe, maske takmak ve hijyen önlemleri önemlidir. “Ayrıca Kovid-19 aşısı hastalığın şiddetinin azaltılmasına da yardımcı olabilir” dedi.
“H1N1 TİP A’NIN YENİ ÇEŞİTİYLE MEVSİM GRİBİ TEHLİKESİ ARTTI”
Mevsimsel gribin A ve B tipinin birçok varyantıyla yeniden etkili olmaya başladığını belirten Prof. Grip belirtileri genellikle enfeksiyondan 2-3 gün sonra ortaya çıkar ve 5-7 gün devam eder. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, halsizlik ve kas ağrısı gibi belirtiler görülür. Hastalar genellikle yaygın kas ve eklem ağrıları nedeniyle kendilerini dayaklanmış hissederler. Erken dönemde antiviral ilaçlar (oseltamivir) kullanılarak hastalığın süresi kısaltılabilir ve iyileşme hızlandırılabilir. “Grip aşısı şiddetli semptomları önlemede de etkilidir.”
“ÖKSÜRÜK, FİZİKSEL SOLUNUM VE ZAYIFLIK BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİN”
Respiratuar sinsityal virüsün (RSV) bronşiyolit ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına neden olan bir virüs olduğunu belirten Prof. çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinler. RSV’nin semptomları arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı, ateş ve yorgunluk yer alır. RSV hastalığının semptomlarını azaltmak için destekleyici tedaviler uygulanır. Grip enfeksiyonu belirtileri gösteren hastaların dinlenmesi ve bol su içmesi gerekmektedir. Bulundukları oda mutlaka havalandırılmalı ve odadaki hava kuru olmamalıdır. Kuru öksürüğü olanlarda destekleyici tedavi olarak ateş düşürücü ilaçlar (asetaminofen), burun tıkanıklığını giderici ilaçlar ve öksürük yatıştırıcılar kullanılabilir. “Özellikle 38 derecenin üzerinde ateş, nefes almada zorluk ve belirtilerin uzun sürmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor.”
“SOĞUK HAVALARDA BU ÖNLEMLER ZORUNLUDUR”
Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine değinen Prof. Ellerinizi sık sık kullanın, kağıt mendil kullanın veya dirseğinizin içine doğru öksürün ve gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Kalabalık ortamlarda mutlaka maske takılmalı. “Ayrıca Kovid-19 ve enfeksiyon gibi enfeksiyonlara karşı aşı yaptırmayı da unutmamalısınız.” .” (İHA)