Güncel Haberler

İtalyan dostlarımızla AR-GE altyapılarına değer katacak işbirliklerine hazırız

Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilere katkıda bulunanlar, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin İstanbul Palazzo Venezia’da düzenlediği etkinlikle onurlandırıldı. Etkinliğe Bakan Kacır, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, İtalya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Livio Manzini ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende, yatırımlarıyla Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ticari ilişkilere katkı sağlayan Türkiye’den Desa Deri ve İtalya’dan Pietro Fiorentini Spa firmaları ödüllendirildi. Ödüller, Bakan Kacır ve Giorgio Marrapodi tarafından firma yetkililerine takdim edildi.

Kacır, törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve İtalya’nın ortak tarih ve değerleri paylaşan iki NATO müttefiki ve küresel ekonomik güç olduğunu söyledi.

Kacır, ticari ortaklıkların tarih boyunca Türkiye-İtalya ilişkilerinin temel direklerinden biri olmaya devam ettiğini söyledi. “Akdeniz’in ticari ve ekonomik hayatına yüzyıllar boyunca canlılık kazandıran milletlerimiz, 21. yüzyılda da bu dinamizmini sürdürmeye devam ediyor. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2002 yılından bu yana 4 kat arttı. Bu yükseliş ivmesini sürdürüyoruz.” İşlem hacmimizde bu yıl yine 30 milyar işlem var “200 milyon dolar hedefimize çok yakın zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.


“Her iki ülkenin ekonomisine ve araştırma-geliştirme altyapılarına değer katacak işbirliklerine hazırız.”

Kacır, İtalya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusundaki ilkeli ve kararlı tutumunun ticaret ve yatırım iş birliğine katkı sağladığını söyledi. “Bir diğer önemli unsur da Türkiye’nin güçlü sanayi, teknoloji ve yatırım ekosistemi ile son 21 yılda yakaladığı istikrarlı siyasi sistemdir. Bu süre zarfında imalat sektörümüzün ihracatını 7 kat artırdık. Startup ekosistemimiz 7 tek boynuzlu Türk girişimi üretti.Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken “Ülke tarihimizin ihracat rekorunu kırdı”. dedi.

Kacır, yarattıkları teknolojik altyapıyla katma değeri yüksek sektörlerdeki yatırımların artmasına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:


“101 teknoparkta 100 bine yakın kişiye istihdam sağlayan 10 bine yakın teknoloji odaklı şirket, Ar-Ge ve inovasyon altyapımızın geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. Sanayi sektörümüzde 1600’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi teknoloji odaklı üretim teknolojisini destekliyor. Ar-Ge-GE’de 273 bin çalışanımız ülkemiz teknoloji ekosisteminin en güçlü oyuncusudur.


28 farklı ülke ile imzalanan serbest ticaret anlaşmaları, gümrük birliği, genç ve nitelikli insan kaynağımız, bürokrasiyi azaltmaya yönelik reformlar, teşvik sistemi ve lojistik altyapısıyla ülkemiz, arzın arttığı bir dönemde kendisini uluslararası yatırımcılar için cazip bir merkez olarak konumlandırıyor. zincirler yeniden şekilleniyor. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi vizyonuna katkı sağlayan yatırımcıların yanındayız. “Teşvik sistemimizi gözden geçireceğiz ve yüksek teknolojili üretime odaklı yatırımlara öncelik vereceğiz.”

Kacır, teknolojideki paradigma değişimlerine odaklanarak yeni başarı öyküleri yazacaklarını vurguladı, “Bu bağlamda İtalyan dostlarımızla her iki ülkenin ekonomisine ve araştırma geliştirme altyapılarına değer katacak işbirliklerine hazırız. Ayrıca teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programından da bahsetmek istiyorum. Bu program yatırımcılarımızın uzun vadeli ve düşük maliyetli finansmana erişimini kolaylaştıracaktır. Bu vesileyle hepinizi bu programa davet ediyorum “Sizleri programa başvurmaya ve değerde daha güçlü bir ortaklığa katılmaya davet ediyorum.” üretim yolculuğu eklendi.” dedi.


“Dijital Avrupa programını önemli bir araç olarak görüyoruz”

Bakan Kacır, gündemlerinin başında ikizlerin dönüşümü olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlarla güneş paneli üretiminde Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncüyüz. Kararlı politikalarımız sayesinde rüzgar enerjisi sektöründe Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasına girdik. Bugünden itibaren Toplam kurulu elektrik kapasitemiz içerisinde yenilenebilir enerjinin payı %100 oldu. 55″e ulaştı dedi.

Dünya Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” ile sanayici, KOBİ ve yeşil teknolojiler alanında faaliyet gösteren işletmelere 750 milyon dolar finansman sağlandığını belirten Kacır, sözlerini şöyle tamamladı: aşağıdaki gibi:


“Özellikle 7,5 milyar avroluk Dijital Avrupa Programını, Türkiye ile İtalya arasında araştırma ve geliştirme alanında iş birliğini artırmaya yönelik önemli bir araç olarak görüyoruz. Ülkemize yatırım yapan ve Türkiye’nin potansiyeline güvenenleri, Türk vizyonumuzu paylaşan elçiler olarak görüyoruz. Yüzyıl.


Yatırım ve ticaret iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik beklentilerimizden biri de gümrük birliğinin revize edilmesidir. Gümrük birliğinin modernizasyonu iki ülke arasında daha güçlü bir işbirliği ortamı yaratacaktır. “Bu akşam ödül alan başarılı firmaları, Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik bağların güçlenmesine yaptıkları katkılardan dolayı tebrik ediyorum.”

Bakan Kacır, konuşmasının ardından Giorgio Marrapodi’den günün anısına bir hediye aldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking