AYM, arabuluculuğun dava şartı olmasını Anayasa’ya uygun buldu
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre CHP, Anayasa Mahkemesi’nden, tüketici uyuşmazlıklarında “dava şartı” olarak arabuluculuğa ilişkin hükmün, 6693 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen kısmının iptalini istedi. 7251 sayılı Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun.
İtirazı inceleyen Yargıtay, söz konusu hukuk kuralının Anayasa’ya aykırı olmadığına karar vererek iptal talebini reddetti.
Kararın motivasyonundan
Anayasa Mahkemesi kararında, iptali istenen kuralın tüketici mahkemelerinde dava açmak için arabulucuya başvurulmasını öngördüğü ve bunun hakime erişim hakkının sınırlandırılmasını gerektirdiği belirtildi.
Söz konusu sınırlamanın, uyuşmazlıkların daha hızlı ve kolay çözülmesi ve yargı makamının iş yükünün azaltılmasını amaçladığı belirtilen kararda, arabulucuya başvurulması zorunlu olmakla birlikte, tarafların arabulucuya başvurmasını kesebilecekleri belirtildi. istedikleri zaman bir anlaşmaya varıp varmamayı seçme hakkına sahiptirler ve bir anlaşmaya varılamaması durumunda adli yollara başvurabilirler.
Kararda, arabulucuya danışılmaması nedeniyle dava şartlarının bulunmaması nedeniyle reddedilen bir davanın, arabulucuya başvurarak anlaşılmadan yeniden açılabileceğinin altı çizilirken, arabulucuya başvurulduğunda zamanaşımı sürelerinin durduğu hatırlatıldı.
Söz konusu hukuk kuralının kişiler ile kamu yararı arasındaki dengeyi koruduğuna dikkat çekilen kararda, “Kuralla adalete erişim hakkına getirilen sınırlamanın bireylere orantısız bir yük getirmediği ve orantılı olduğu sonucuna varılmıştır. Anayasa Mahkemesi, belirtilen nedenlerle hükmün Anayasaya aykırı olmadığını belirterek, iptal talebinin reddedildiğini belirterek, beyanlara yer verdi.