Golan Tepeleri'ndeki Birleşmiş Milletler Gözlem Gücü'nün görev süresi uzatıldı
15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın UNDOF yetkisine ilişkin sunduğu karar taslağı oybirliğiyle kabul edildi.
Kararda, UNDOF'un tarafsız bir yapıya sahip olduğunun altı çizilerek, sahadaki BM barış güçlerini tehlikeye sokan tüm faaliyetlerin durdurulmasının önemi vurgulandı.
Kararda, BM personelinin görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmesine izin verilmesi gerektiği belirtildi ve UNDOF'un görev süresinin 30 Haziran 2025'e kadar uzatıldığı belirtildi.
Kararda, UNDOF dışındaki tüm gruplara, UNDOF mevzilerini terk etmeleri ve barış güçlerine ait araç, silah ve diğer teçhizatı iade etmeleri çağrısında bulunuldu.
Kararda, UNDOF, Üye Devletler ve paydaşlardan, mevcut kapasite ve kaynaklar kapsamında, tüm UNDOF personelinin emniyetini, emniyetini ve sağlığını korumak için 2518 sayılı Karar doğrultusunda uygun önlemleri almaları istendi ve BM Genel Sekreteri, şu ifadelere yer verdi: Kararın uygulanması ve bölgedeki gelişmeler hakkında 90 günde bir rapor vermesi istendi.
Golan Tepeleri ve UNDOF
İsrail, Suriye'deki Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal ediyor. Tampon bölge ve askerden arındırılmış bölgenin sınırları, 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Güçlerin Geri Çekilmesi Anlaşması ile belirlendi.
İsrail ile Suriye arasında 31 Mayıs 1974'te Birleşmiş Milletler temsilcileri ile ABD ve eski Sovyetler Birliği'nden gözlemcilerin katılımıyla imzalanan anlaşmada, her iki taraftan da tüm askeri eylemleri derhal durdurmaları ve ateşkese uymaları isteniyordu. anakarada. deniz ve hava.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1974 yılında aldığı kararla Suriye ile İsrail arasında Golan Tepeleri'ndeki çatışmayı izlemek üzere kurulan UNDOF'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erdi.