Güncel Haberler

Beynimizi yönetebiliriz! Dengemizi kullanarak nasıl beynimizi geliştiririz? İşte yanıtı

YouTube kanalı “Human Conditions”da yaptığı yayınlarla adından söz ettiren Alican Elkorek, podcast’inin bu bölümünde beynimizi nasıl yönetebileceğimizi ve dengemizden yararlanarak onu nasıl geliştirebileceğimizi anlattı.

‘Beynimizi dengeyle yönetmek mi?’ tarafından hazırlanmıştır. “Hareket ederek, dengemizi kullanarak ve hatalardan ders alarak nörolojik değişiklikleri nasıl tetikleyebileceğimizi keşfedeceğiz. Bu videoda bu bilimsel araç, taktik ve mekanizmaları kişisel hedeflerinize göre nasıl şekillendirebileceğinizi detaylı olarak öğreneceksiniz. “

Elkorek, insanlar olarak sinir sistemimizin ve beynimizin yapısını çeşitli bilinçli yöntemler ve konsantrasyon uygulamalarıyla dönüştürebildiğimizi belirterek, “Beynimiz Davranışlarımızı Kontrol Ediyor mu?” O da sorusuna yanıt aradı.

Elkorek bu sorunun cevabına ilişkin şu bilgileri paylaştı;

“Muhtemelen evet dediniz. Bu cevabı arka cebimizde saklayalım. Peki ikinci bomba soruyu soralım: ‘Kas hafızası’ diye bir şey duydunuz mu hiç? Aslında öyle bir şey yok. Kaslarımız Hafızası var, tamamen bilinçsizler diyebiliriz ama hafızası olan bilir “Nöronların hafızası vardır. Yani bilinçsizce yürümemiz ya da telefonda konuşma şeklimiz kas hafızamızdan değil, hafıza nöronumuzdan geliyor.”

Peki bazen hayattaki davranışlarımız beynimizi kontrol ediyor olabilir mi?

Hareket, spor ve kas egzersizi vücut ve kalp sağlığı için önemli olduğu kadar beyin sağlığı için de önemlidir. Ve değişimin anahtarı diyebiliriz. Beynimiz davranışlarımızı kontrol ediyor mu? Evet dedik. Biz ise tam tersini istedik; Davranışlarımız yani eylemlerimiz beynimizi kontrol edebilir mi? Kısa cevap: EVET.

Beynimizde dönüşümü sağlamak için hangi davranışları sergilememiz gerektiğinden bahsedelim; Profesyonel bir sporcu olabilirsiniz veya olmayabilirsiniz, profesyonel bir dansçı olabilirsiniz veya olmayabilirsiniz, her gün spor salonuna giden, ağırlık kaldıran veya sahilde koşu yapan biri olabilirsiniz veya bunların hiçbiri olmayabilirsiniz. Ancak eylemlerimizi kullanarak yani hareket ederek nöroplastisitenin kapılarını açabiliriz. Bu arada bunun için en iyi yöntemin direnç egzersizleri yani ağırlıklarla yapılan egzersizler olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sadece vücut için değil beyin için de son derece kritiktir. Hareket, nöroplastik gelişimin birçok anahtarından sadece biridir.

HATA YAPMAK GERÇEKTEN ÖĞRENME İÇİN ÇOK FAYDALIDIR

Esneklik yaratmanın bir kaynağı da hata yapmaktır. Hataları görün ve hata var mesajını vererek beynimize bunları düzeltme şansı verin. Bu düzeltmeyi yapan nöronlarımız ve aralarındaki bağlantıyı sağlayan tatlı küçük sinapslarımız var. Tekrarlanan hatalar yapmak, bunları düzeltmek ve yeniden denemek nöroplastisitenin kapılarını açar. Büyük hatalar büyük değişiklikleri başlatabilir. Bu süreçte adrenalin, asetilkolin, dopamin gibi kimyasal kokteyllerin hangi durumlarda nasıl çalıştığını bu serinin başka yerlerinde paylaşıyorum; Kesinlikle onları da inceleyin.

25 yaşın altında veya daha büyük olmak

0 ila 25 yaş arasındaki beyin plastisitesi inanılmaz derecede güçlüdür. Ancak bu yaş aralığına girmiyorsanız endişelenmeyin, hala şanslısınız. Nöroplastisite her yaşta mümkündür, ancak biraz daha hedefe yönelik eylem gerektirebilir. 25 yaşın altındaysanız ve beyin gelişiminiz için en faydalı şeyin ne olduğunu merak ediyorsanız bilim insanları kapsamlı bir eğitim almanızı öneriyor; yani matematik, kimya, fizik, edebiyat, müzik, enstrümanlar, yeni diller, yeni kitaplar, çeşitli sporlar ve duygusal gelişim için kişisel farkındalık ve meditasyon uygulamaları. Yani birçok alanda çok fazla bilgi öğrenmek nöron sayısını artırır. 25 yaşın üzerindeyseniz daha hızlı ve etkili öğrenmek için konsantrasyon becerilerinizi kullanmayı öğrenmeniz ve farklı nöroplastik gelişim araçlarını doğru şekilde uygulamayı öğrenmeniz gerekir.

Ekran görüntüsü_4

Artık kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Nöroplastisiteyi tetikleyen en önemli işlevlerden birinin hata yapmak ve bunları düzeltmeye çalışmak olduğunu söylemiştik. Örneğin piyano çaldığımızı varsayalım. Üstün bir yeteneğimiz olmadığı sürece ilk öğrendiğimiz melodileri mükemmel bir şekilde çalamayız. Parmaklarımız ve kulaklarımız alıştıkça ve biz hata yapmaya çalıştıkça merkezi sinir sistemi şu yorumu yapar: “Bunu öğrenip çözmemiz lazım.” Daha sonra beynimiz epinefrin, asetilkolin ve dopamin havuzunda yüzdükçe nöroplastisite canlanmaya başlar. Hata yapmaktan asla yorulmayalım, onlarla olumlu bir şekilde yüzleşelim, zaman tanıyalım, yer açalım ve hatalarınızın öğrenmek istediğiniz alışkanlığı, beceriyi veya konuyu çok iyi bir şekilde elde etmenize olanak sağlayacağını göreceksiniz.

Beynimizi motive edin

Sağlam nöroplastik gelişim yani kalıcı ve hızlı öğrenme için beynimizi bu konunun bizim için ne kadar kritik olduğuna ikna etmemiz gerekiyor. Öğrenmemiz gereken konunun bizim için ne kadar önemli olduğuna dair sürekli mantıksal hatırlatmalar yapmak beynimizi hacklemede büyük fayda sağlar.
Özetle yaşam boyu öğrenmenin temel bilimsel kuralları şunlardır:

  1. Otonom sinir sistemini uyarın ve konsantre olma yeteneğini artırın.
  2. Hata yapma korkusu olmadan yola devam etmek nöroplastisiteyi tetikler.
  3. Denge ve hareket, bedeni ve beyni birbirine bağlayarak süreci başlatır.
  4. Doğru hedefe odaklanın, sebep-sonuç ilişkisini çözün ve bunu sürekli hatırlayın.
    Bu bölümdeki amacım sizlere yaşam boyu öğrenme ve çalışmaya ilişkin temel nörolojik bilgileri aktarmaktı. Ayrıca günlük hayatınıza entegre edebileceğiniz uygulanabilir taktiklerle donatılmıştır.

[ YOUTUBE’DAKİ “DENGE İLE BEYNİMİZİ YÖNETMEK Mİ?” VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN])

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Kayınpeder dehşeti!  Kurşun yağdıKayınpeder dehşeti! Kurşun yağdı
FSM'de korku dolu anlar!  Alevler içinde yandıFSM’de korku dolu anlar! Alevler içinde yandı
Korkunç anlar!  Yolcu otobüsü seyir halindeyken ateş açıldıKorkunç anlar! Yolcu otobüsü seyir halindeyken ateş açıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort