Mısır, Gazze sınırında duvarla çevrili yeni tampon bölge inşa ediyor
İsrail’in Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah’ta planladığı kara operasyonuna ilişkin endişeler artarken, yeni uydu görüntüleri Mısır’ın Gazze’nin güney sınırı boyunca kilometrelerce genişliğinde bir tampon bölge inşa ettiğini ortaya çıkardı.
İsrail, Refah’a kara operasyonu planlarken Mısır, Gazze Şeridi sınırına yakın bir kilometrelik duvar ve tampon bölge inşa ediyor.
Maxar Technologies tarafından çekilen uydu görüntüleri, Gazze sınırının yaklaşık 3,5 kilometre batısındaki Şeyh Zuweid-Rafah Yolu boyunca duvar inşaatının devam ettiğini ortaya çıkardı. Videoda yol boyunca konumlandırılmış vinçler, kamyonlar ve beton bariyerler görülüyor.
Tampon bölgenin ilk kazısının 6 Şubat’ta başladığını da belirtelim.
İnşaatı kamuoyu önünde kabul etmeyen Mısır’da, Dışişleri Bakanlığı 11 Şubat’ta İsrail’i olası Refah saldırısı ve “Filistin halkının yerinden edilmesi” konusunda uyaran bir açıklama yaptı.
The Wall Street Journal, ismi açıklanmayan Mısırlı yetkililere atıfta bulunarak, bölgede 100.000’den fazla insanı barındırabilecek “20 kilometrekarelik duvarlarla çevrili bir alan” inşa edildiğini yazdı.
12 Şubat’ta Londra merkezli Sina İnsan Hakları Vakfı tarafından cadde boyunca beton duvarları kaldıran bir vincin gösterildiği bir video yayınlandı. İnşaat ekiplerinin de zemini düzleştirdiği görüldü.
Sivil toplum örgütüne göre iki yerel iş adamı, duvarın Mısır silahlı kuvvetleri tarafından inşa edildiğini bildirdi.
İstihbarat raporundaki plan
Kahire, Tel Aviv’i, Refah’ta yerlerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinliyi sınırdan geçerek kendi topraklarına zorla göndermemesi konusunda defalarca uyardı.
Mısır hükümeti AP’nin yorum taleplerine yanıt vermedi. İsrail ordusu (IDF), Mısır’daki inşaatlarla ilgili soruları Netanyahu’nun ofisine iletti; ancak sorular yanıtsız kaldı.
İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, Gazze’deki sivil nüfusun Kuzey Sina’daki çadır kentlere taşınması, ardından kalıcı şehirlerin inşa edilmesi ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru kurulması tavsiye edildi.
Rapor, Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüne ve 250’den fazla kişinin rehin alındığı saldırıdan altı gün sonra açıklandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetindeki katı yetkililer, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden çıkarılması olasılığını gündeme getirdi.
Uluslararası baskılara rağmen Netanyahu, Hamas’ın “son kalesi” olduğunu söylediği güney Gazze’deki şehre askeri kara operasyonu planlarını yineledi.
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Yarbay Peter Lerner hafta başında CNN’e yaptığı açıklamada, ordunun sivilleri “zarar görmeyecek şekilde” tahliye edecek ve sivilleri Hamas’tan ayıracak bir plan oluşturmayı hedeflediğini söyledi.
Uluslararası tepkiler
Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda liderleri böyle bir saldırının “felaket olacağı” konusunda uyardı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi bölge müdürü Fabrizio Carboni, “Sayısız hayat risk altında” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, 8 Şubat’ta yaptığı açıklamada, IDF’nin “İsrail-Gazze sınırına bir kilometre uzaklıktaki binaları yıkarak bölgeyi temizleyerek Gazze’de bir ‘tampon bölge’ oluşturduğunu” söyledi.
Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria, Filistinlilerin gelecekteki devletleri için sahip olmayı umdukları topraklar olarak biliniyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail ile Hamas arasındaki savaşta çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 28 bin 600’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.