Güncel Haberler

İngiltere’de işitme engelli bebek gen tedavisiyle duymaya başladı

genişletmek

KAYNAKİHA

İngiltere'de tıp dünyası için devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. İşitsel nöropatiye bağlı işitme kaybıyla doğan 18 aylık Opal Sandy, gen terapisiyle işitmeye başladı. Cambridge'deki Addenbrooke Hastanesi'ndeki tedavi kapsamında, 16 dakikalık bir operasyonla Opal'in sağ kulağına işitme sorununa neden olan genin çalışan bir kopyası enjekte edildi. Operasyonun ardından Opal'in işitme duyusunun düzeldiği ve 24 hafta sonra kısık sesleri bile duyabildiği iddia edildi.

Araştırma direktörü ve kulak cerrahı Profesör Manohar Bance, yaptığı açıklamada, ilk sonuçların beklediğinden daha iyi olduğunu ve söz konusu rahatsızlık nedeniyle sağırlık sorunu yaşayan hastaların tedavi edilebileceğini söyledi. Opal'in dünyada bu tedaviyi alan ilk hasta olduğunu belirten Bance, şöyle konuştu: “Opal'dan muhteşem sonuçlar elde ettik. Dolayısıyla bunun potansiyel bir tedavi olabileceğini umuyoruz. İnsanlara gerçekten fayda sağlayan bir şeyi görmek için birçok çalışma yapıldı. Çalışma onlarca yıl devam etti. “Bu gerçekten muhteşem ve görkemli” dedi.

Opal'in annesi Jo Sandy şunları söyledi: “Alkışları ilk kez duymak akıllara durgunluk vericiydi. Klinik ekibi 24. haftada onun daha yumuşak sesler ve kelimeler algıladığını fark ettiğinde çok sevindik. “Normale yakın” işitme terimi kullanıldı. “Herkes böyle muhteşem sonuçlar elde ettiği için çok heyecanlıydı” dedi.

Opal'in babası James Sandy de tedavi sürecinde Opal'in tüm konuşma seslerini duyabilmesini hedeflediklerini söyledi. Sandy, “Gelecekte Opal gibi diğer çocuklara ve ailelere yardımcı olacağını umduğumuz bu tür önemli keşiflere katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Çok sayıda çocuk tedavi görecek

İşitsel nöropati, iç kulağın sesi başarılı bir şekilde algıladığı ancak sesin kulaktan beyne gönderilmesinde sorun olduğu bir işitme bozukluğu olarak bilinir. Otoferlin adı verilen proteini üreten OTOF genindeki bir varyasyonun neden olduğu bozukluğu tedavi etmek için genin çalışan bir kopyası kulağa enjekte edilir. Hastanede yürütülen deneysel çalışmalar kapsamında İspanya ve ABD'den gelen sağır çocuklara da benzer tedavi uygulanacak ve durumları 5 yıl boyunca takip edilecek.

İngiltere'de sağır bir çocuk gen terapisi sayesinde duymaya başlıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber