Güncel Haberler

Fed'in Küresel Piyasalara İlişkin Beklentileri – Bigpara Haberleri

class = “medyanet-inline-adv”>

Geçen hafta ABD'den gelen güçlü istihdam verileri Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentileri etkiledi.

Bankanın faiz indirim sürecini küçük adımlarla sürdüreceğine ilişkin beklentilerin artması, tahvil faizlerindeki yükseliş ve Orta Doğu'daki gerilim, küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına neden oldu.

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrasında Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, risk dengesinin yüksek enflasyondan artan işsizliğe doğru kaydığını söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlara göre Fed'in kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali %87 iken, 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimali tamamen ortadan kalktı.

Bu gelişmelerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi ağustos ayından bu yana ilk kez %4'ün üzerine çıkarken, dolar endeksi yeni günde 102,4 seviyelerinde bulunuyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

Ons altının fiyatı dün günü yüzde 0,4 oranında değer kaybıyla kapatsa da şu anda bir önceki kapanışın hemen üzerinde 2.643 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 3,8 artışla 80,8 dolardan kapandıktan sonra bugün yüzde 1,7 düşüşle 79,5 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Dün New York Borsası'nda Dow Jones endeksi yüzde 0,94, S&P 500 endeksi yüzde 0,96 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,17 oranında değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem sözleşmeleri güne karışık bir performansla başladı.

Kurumsal açıdan bakıldığında, ABD'li bir federal yargıcın Google'a Android kullanıcılarına uygulama indirme ve uygulama içi ödemeler konusunda daha fazla seçenek sunması yönünde talimat vermesinin ardından Google hisseleri %2,5 düştü.

Analistler, raporlama sezonunun bu hafta başlayacağını ve ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan Chase ve Wells Fargo başta olmak üzere BlackRock, PepsiCo, DeltaAir ve Domino's Pizza gibi şirketlerin mali sonuçlarının takip edileceğine dikkat çekti.

Avrupa yakasında dün Almanya hariç olumlu bir seyir gözlendi.

Açıklanan veriler, bölgedeki ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiğini ortaya koyuyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

Eylül ayında -15,4 puan olan Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni genel endeksi bu ay -13,8 puan oldu. Alman otomotiv sektörünün cirosu yılın ilk yarısında yıllık yüzde 4,7 düşüşle 269,5 milyar euroya geriledi.

Ağustos ayında Avro Bölgesi'nde perakende satışlar aylık %0,2, yıllık ise %0,8 arttı. Almanya'da fabrika siparişleri ağustos ayında yüzde 5,8 düştü.

Bölgedeki enflasyonist baskıların politika yapıcıların beklediğinden daha hızlı azalması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay faiz oranlarını 25 baz puan daha indirmesi bekleniyor.

Bu gelişmelerle Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli işlem sözleşmeleri güne karışık bir performansla başladı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Asya yakasında ise Çinli otoritelerin ekonomik brifinglerinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması nedeniyle satış odaklı bir eğilim hakim. Daha önce duyurulan teşviklerin ardından yetkililerin verdiği bu brifing yatırımcılar tarafından pek olumlu karşılanmadı.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu brifinginde Çinli yetkililer, bu yıl ekonomik hedeflere ulaşılacağından emin olduklarını ve büyümeye daha fazla destek sözü verdiklerini ancak daha fazla teşvik açıklamadıklarını söyledi.

Yetkililer, büyük projeleri desteklemek ve stratejik alanlara 100 milyar yuan (14 milyar dolar) yatırım yapmak için önümüzdeki yıl ülkede ultra uzun vadeli devlet tahvili ihraç etmeye devam edeceklerini söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Çin'in Şangay Bileşik Endeksi, açılıştan sonra %11 artış gösterdi ve politika açıklamalarının beklentilerin altında kalmasıyla kazanımlarının bir kısmını geri verdi.

Bölgede açıklanan verilere göre Japonya'da hane halkı harcamaları ağustos ayında yıllık %1,9 düştü.

Kapanışa doğru Çin'in Şangay Bileşik Endeksi %3,4 yükselirken, Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi %1,2, Güney Kore'nin Kospi Endeksi %0,5 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %7,3 düştü.

Dün satış eğilimine giren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,85 değer kaybederek günü 9.031,64 puandan kapattı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Dün yüzde 0,01 artışla 34,2639'dan kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasada bir önceki kapanışın hemen üzerinde 34,2690'dan işlem görüyor.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD'de dış ticaret dengesinin takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.850 ve 8.700 puanlarının destekleyici olduğunu, 9.200 ve 9.300 seviyelerinin destekleyici olduğunu kaydetti. dirençtir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking Casibom