İngiltere İsrail’e silah satışına ilişkin tutumunda değişikliğe gitmeyecek
İsrail'e silah ihracatının durdurulması yönünde baskılar artarken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiliz Parlamentosu'ndaki haftalık “Başbakana Sorular” oturumunda İsrail'e silah satışına ilişkin bir soruyu yanıtladı.
Oturumda konuşan Britanya Parlamentosu'ndaki İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Stephen Flynn, Başbakan Sunak'a ABD'nin İsrail'e yönelik bazı mühimmat sevkiyatını engellediğini hatırlatarak İngiltere'nin de aynı yolu izleyip izlemeyeceğini sordu.
Milletvekiline verdiği yanıtta Sunak, İngiliz hükümetinin İsrail'e doğrudan silah sağlamadığını öne sürerek şunları söyledi: “Refeh'teki durum söz konusu olduğunda ve yarattığı yıkıcı insani etki göz önüne alındığında, derin endişe duyduğumuzu açıkça ifade ettim. Refah'ta toplam askeriyeye yönelik bir saldırı hakkında.” Dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı her görüşmede İngiltere'nin bu konudaki tutumunu özellikle dile getirdiğini söyleyen Sunak, “Tüm tarafları, tutukluların serbest bırakılması ve teslimi konusunda düşmanlıklara ara verilmesini sağlayacak müzakerelere odaklanmaya teşvik etmeye devam edeceğim” dedi. (Gazze'ye) daha fazla yardım.” dedi.
“İsrail'in askeri hırsları müttefiklerinin gösterdiği sessizlikten kaynaklanıyor”
Sunak'ın ardından bir kez daha konuşan İskoçyalı lider Flynn şunları söyledi: “İsrail'in Refah'a olan güveni ve askeri hırsları, burada ve dünyanın başka yerlerinde ön cephedeki müttefiklerinin gösterdiği sessizlikten kaynaklanıyor.” dedi.
Flynn, İngiltere'nin İsrail'e verdiği silah ve teknolojik desteğin Gazze'de ve Refah'a yönelik herhangi bir saldırıda kullanılacağını bildiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bunu ve yaşanacak yıkımı bilerek, kesinlikle suç ortaklığımıza son vermenin ve İsrail'e satışları durdurmanın zamanıdır. ” değerlendirmesini yaptı.
Sunak daha sonra ülkesinin savunma ihracatı sorumluluklarını son derece ciddiye aldığını ve bu nedenle dünyanın herhangi bir yerindeki en sağlam lisans kontrol rejimlerinden birini uyguladığını belirtti.
Sunak, İsrail'in uluslararası insancıl hukuka bağlılığına ilişkin tavsiyelerin düzenli olarak gözden geçirildiğini ve İngiliz bakanların bu tavsiyeler doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.
Başbakan Sunak şunları söyledi: “Bu, Parlamentonun (silah) ihracat lisansı konusundaki tutumumuzun son incelemeden bu yana değişmediğini anlamasını sağlayacak kadar açık.” Dedi.
İngiliz hükümeti artan baskıyla karşı karşıya
İnsan hakları örgütleri, bağımsız kuruluşlar ve ülkenin bazı parlamenterleri, Gazze'de uluslararası insani hukuku ihlal eden İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere'yi “İsrail'in savaş suçlarına ortak olmakla” eleştiriyor.
İngiltere önceki yıllarda İsrail'e silah satışına ilişkin lisansları iki kez askıya almış olsa da, İngiltere Başbakanı Sunak şu ana kadar bu yöndeki çağrıları reddetti.
Başbakan Sunak, ülkesinin ihracat lisansları konusunda “çok dikkatli” bir politika izlediğini söyledi.