Başkan Sengel’den deklarasyon çağrısı – Son Dakika Türkiye,Cumhuriyet’in Egesi Haberleri
İzmir Selçuk Belediyesi'nin temmuz ayı belediye meclisi toplantısının ilk oturumunda Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk Kent Konseyi'nin afetlere karşı ortak bildiri yayınlaması gerektiğini söyledi. 29 Haziran'da Arvalya ilçesinde çıkan orman yangınının ana gündem maddesi olduğu mecliste Başkan Sengel, kriz belediyeciliği yerine, afet anında harekete geçebilecek ve halkı dahil edebilecek bir sivil inisiyatif yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini vurguladı. bir bütün oluşturulmalıdır. Sengel, şunları söyledi: “2023 yılında afet denilince akla ilk gelen deprem oldu. Ama şu anda yaşadığımız şey aynı zamanda bir doğal afet. Yarın bir sel veya su baskını ile karşı karşıya kalmayacağımızın garantisini kimse veremez. Bu anlamda öncelikle şunu söylemek isterim. Tüm taraflar adına, hepimiz adına iş birliği yapmak adına bir açıklama yapmak istiyorum. Çünkü karşımda gördüğüm 15 meclis üyesi ve yanımda duran arkadaşlar sadece partileri değil Efes Selçuk'un tüm vatandaşlarını temsil ediyor. “Bu anlamda belediyemiz bünyesinde, belediye meclisimizde bu konuyla ilgili bir açıklama yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.
“OLASI RİSKLERİ ORTADAN KALDIRACAK BİR PLAN YAPMAK İSTİYORUM”
17 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilen Efes Selçuk Dirençli Şehir Konferansı sonuçlarına değinen Sengel, şunları söyledi: “Efes Selçuk, sivil inisiyatifle birlikte, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği yaptığı, işbirliği yaptığı, tamamen kendine yeten bir noktaya geldi. Kriz zamanlarında belediyecilik yerine risk zamanlarında neler yapabileceğimizi gösterin.” Afet yönetimi, Türkiye'nin birçok yerinden akademisyen ve uzmanların katılımıyla 17 Ağustos 2023'te bu salonda başlattığımız Efes Selçuk Dirençli Şehir konferansımızın temel ayaklarından biriydi. Bu afet yönetimi sonucunda bazı sonuçlar elde ettik. Bir yıl önce Efes Selçuk Dirençli Şehir Konferansı'nda ilçe tarım müdürlüğümüz, ilçe turizm müdürlüğümüz ve kaymakamlığın tüm müdürlükleri dahil tüm vatandaşlarla bir arada gerçekleştirdiğimiz çalıştay sonucunda zaten bazı sonuçlara ulaştık. Sahip olduğumuz Milli Eğitim Müdürlüğümüz. Artık bunları daha uygulanabilir ve somut verilere dönüştürebileceğimiz toplantılar, toplantılar, çalıştaylar düzenleyip görev dağılımı yapmamız gerekiyor. Benzer felaketlerin bir daha yaşanmasını değil, olası risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik planlamaların yapılmasını istiyorum” dedi.
“SADECE GEÇMİŞİMİZİ DEĞİL GELECEĞİMİZİ DE KAYBETTİK”
Başkan Sengel, iklim krizi ve insan kaynaklı ihmaller nedeniyle orman yangınlarının sıklığının artabileceğini söyledi; “Çocukluğunun ve gençliğinin bir kısmını Orman Kampında geçirmemiş kimse yoktur. Bütün geçmişimiz ve geçmişe ait anılarımız gitti. Ancak ne yazık ki orman yangınlarında kaybettiğimiz ağaçlarla sadece geçmişimizi değil, geleceğimizi de kaybettik” dedi.
“FELAKETE BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ”
Afetlerle mücadele için somut kararlar alınması gerektiğini vurgulayan Sengel, şöyle konuştu: “Yaz sıcaklıklarının artması ve bilinçsizlik onları daha da tetikleyecektir. Bu nedenle öncelikle çok somut kararların alınması ve çok somut çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyorum. Liderlerimizi ve köylerimizden traktörlerde su depolarıyla çıkan vatandaşlarımızı sürece dahil etmenin ne kadar önemli olduğunu, bu anlamda sivil inisiyatifle yeni bir düzen ve düzen anlayışıyla yönetilmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Sonuçta önemli olan mevcut krizi tartışmak değil, kriz yaşanmadan önce neler yapabileceğimizi konuşmaktır. Bu sorunlara somut çözümler üretmek ve iş birliği yapmaktan daha önemli bir gündem maddesi düşünemiyorum. Tüm doğal afetlere bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Olay gerçekleştiğinde değil, olmadan önce ne yapabileceğimizi düşünmüyoruz ve bu konuda önlem almamız gerekiyor. Bu nedenle kamu ve sivil inisiyatiflerin iş birliği yapabileceği, birlikte çözüm üretebileceği kalıcı, önleyici ilkeler önermemiz gerekiyor” dedi.